Lietuvos taurė. „Šviesa“ grąžino taurę į sostinę

Vilniaus „Šviesos“ rankininkai žaidė su ugnimi ir paskutinėmis antrojo kėlinio minutėmis iššvaistė žymią persvarą. Vis dėlto per baudinyną vilniečių nervai buvo stipresni ir jie po dviejų sezonų pertraukos iškovojo Lietuvos vyrų rankinio taurę. Sekmadienį finalo rungtynėse „Šviesa“ įveikė finalo ketverto šeimininkę Alytaus „Varsą“ 38:37 (16:17, 34:34; baudiniai 4:3).

Geriausio žaidėjo prizas įteiktas 19-mečiui „Šviesos“ rankininkui Mantui Urvikiui. Jis finale įmetė 8 įvarčius.

„Šviesa“ buvo iškovojusi Lietuvos taurę 2012, 2013 ir 2020 metais.

Permainingai vykęs vyrų finalas tapo tikra finalo ketverto savaitgalio puošmena. Svarių argumentų pateikė abi komandos, bet per pagrindinį laiką gerokai arčiau pergalės buvo atsidūrusi „Šviesa“.

Pirmasis kėlinys vyko labai lygiai – skirtumas tik kartą buvo didesnis nei du įvarčiai. Kėlinio viduryje trijų įvarčių skirtumu 10:7 į priekį išsiveržė „Varsa“. Tačiau „Šviesa“ reagavo staigiai ir, sužaidusi vieną stipriausių tarpsnių, ne tik pavijo šeimininkus 10:10, bet ir po kelių minučių įgijo dviejų įvarčių persvarą 14:12.

Vis dėlto kėlinį minimaliu skirtumu laimėjo „Varsa“. Prieš pat sireną alytiškiai atliko kone gražiausią rungtynių derinį, kurį rezultatyviai pabaigė Tadas Stankevičius.

Antrojo kėlinio pradžioje vilniečiai išlygino rezultatą, bet kėliniui įsibėgėjus „Varsa“ pradėjo pamažu tolti. Rezultatas buvo 23:20, po to Alytaus rankininkai dar padidino skirtumą 25:21. Vos tik padėtis tapo pavojinga, Vilniaus komanda, kaip ir pirmajame kėlinyje, sukruto ir greitai išlygino rezultatą 26:26. O likus žaisti tris su puse minutės „Šviesa“ pirmą kartą rungtynėse įgijo trijų įvarčių persvarą 33:30.

Priešpaskutinę minutę „Šviesa“ taip pat pirmavo trijų įvarčių skirtumu 34:31. Taurė buvo ranka pasiekiama, tačiau vilniečiai dukart suklydo ir „Varsos“ žaidėjas Arminas Stankūnas likus žaisti 20 sekundžių išlygino rezultatą 34:34. Šie skaičiai švieslentėje degė ir nuaidėjus antrojo kėlinio sirenai.

Pagal Lietuvos taurės nuostatus, po dviejų kėlinių esant lygiam rezultatui pratęsimas nežaidžiamas. Komandos iškart meta baudinius.

Per baudinyną po vieną varžovų metimą atrėmė vartininkai Edmundas Pelėda („Šviesa“) ir Mantas Mizaras („Varsa“). Nugalėtojus nulėmė paskutinis metimas, kurį atliko „Varsos“ žaidėjas Eimantas Tumasonis. Jo mestas kamuolys atsitrenkė į kairįjį virpstą ir nuskriejo į užribį.

.

Finalas

Vilniaus „Šviesa“ – Alytaus „Varsa“ 38:37 (po baudinių; 16:17, 34:34).

„Šviesa“: Urvikis 8, Bliuvas 7, Rasakevičius 5, Drabavičius 5, Bernatavičius 4, Ugianskis 3, Plėta 3, Palevičius 2, Sinkevičius 1.

„Varsa“: Micevičius 8, Juozaitis 7, Stankūnas 7, Stankevičius 6, Adamkevičius 5, Civinskas 2, Babarskas 2.

.

Parašykite komentarą