Paryžius dėkojo N.Karabatičiui

Vienas iš geriausių pasaulio rankininkų Nikola Karabatičius penktadienį žaidė paskutines klubų karjeros rungtynes. Atsisveikinti su juo į Paryžiaus „Bercy“ areną atėjo beveik 15 tūkstančių sirgalių.

Atsisveikinimas

Paryžiaus PSG rankinio klubas tiek Prancūzijos lygos, tiek Čempionų lygos rungtynes rengia nedidelėje Pierre‘o de Coubertino arenoje. Tačiau paskutinę gegužės dieną „PSG Handball“ aistruolius pakvietė į keliskart talpesnę „Bercy“ – didžiausią uždarą Prancūzijos sostinės sporto ir pramogų areną. Proga buvo ypatinga – penktadienį paskutines klubų karjeros rungtynes žaidė vienas iš geriausių visų laikų pasaulio rankininkų Nikola Karabatičius.

N.Karabatičiaus komanda 39:36 nugalėjo Provanso Ekso „Aix“ ekipą, kurioje žaidžia Gerdas Babarskas, ir vienuoliktąjį kartą, tarp jų – dešimtąjį iš eilės, tapo Prancūzijos čempione. Paskutinį kartą PSG aprangą vilkėjęs N.Karabatičius įmetė vieną įvartį.

40-metis serbų ir kroatų kilmės N.Karabatičius prieš kelis mėnesius paskelbė, kad baigs karjerą po Paryžiaus olimpinių žaidynių, kuriose tikisi paskutinį kartą ginti Prancūzijos garbę.

„Manyje visada liepsnojo noras būti geriausiu. Įgyvendinau svajonę tapti vienu iš geriausių pasaulio rankininkų, pasiekiau visas savo svajones. Dabar jaučiuosi kaip Novakas Džokovičius, tikra visų mėgstamos sporto šakos žvaigždė“, – iškart po rungtynių atvykusiems į „Bercy“ areną dėkojo N.Karabatičius.

Legendinis rankininkas pirmąją pasaulio teniso raketę paminėjo neatsitiktinai. Šiomis dienomis Paryžiuje vykstančiame Prancūzijos atvirajame čempionate dalyvaujantis N.Džokovičius penktadienį buvo tarp Prancūzijos ir užsienio sporto garsenybių, atvykusių pagerbti N.Karabatičių.

Laimėjimai

Prancūzijos čempionu N.Karabatičius tapo 16-ąjį kartą. Be to, jis iškovojo keturis Vokietijos pirmenybių ir du Ispanijos pirmenybių aukso medalius. Per visą N.Karabatičiaus karjerą klubas, kuriame jis žaidė, tik vieną kartą netapo čempionu.

Vienintelė išimtis buvo 2012-2013 metų sezonas. 2012 metų pabaigoje „Montpellier“ atstovavęs N.Karabatičius atsidūrė lažybų skandalo sūkuryje ir, nutraukęs sutartį su Monpeljė klubu, perėjo į daug silpnesnę „Aix“ ekipą, kuri Prancūzijos lygoje užėmė devintąją vietą.

Po to N.Karabatičius išvyko į „Barcelona“ komandą ir joje žaidė du sezonus. Užvertus lažybų bylą, kurioje rankininkas buvo pripažintas kaltu ir nuteistas dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausme, N.Karabatičius grįžo į Prancūziją ir nuo 2015 metų iki karjeros pabaigos vilkėjo PSG aprangą.

Pirmojoje karjeros dalyje jis du tarpsnius žaidė „Montpellier“ komandoje (2001-2005 ir 2009-2012 m.) ir keturis sezonus praleido „Kiel“ klube (2005-2009 m.).

Žaidžiant PSG komandoje N.Karabatičiui nepavyko pasiekti kito tikslo. PSG dar nė sykio netapo Čempionų lygos nugalėtoja, o šiais metais net nepateko į svarbiausio Europos turnyro finalo ketvertą.

N.Karabatičius buvo Čempionų lygos nugalėtojas, kai rungtyniavo „Montpellier“ (2003 m.), „Kiel“ (2007 m.) ir „Barcelona“ (2015 m.) klubuose.

Kova

Šįmetis Prancūzijos čempiono titulas buvo iškovotas atkakliai kovojant su „Nantes“ ekipa. Nors PSG nuo sezono pradžios pirmavo, „Nantes“ mynė ant kulnų. Įtampa padidėjo, kai Paryžiaus rankininkai gegužės viduryje namie pralaimėjo „Nîmes“ ekipai ir skirtumas sumažėjo iki vieno taško. Vis dėlto lemiamu metu N.Karabatičius ir jo komandos draugai klaidų nedarė. PSG per 30 rungtynių iškovojo 55 taškus, minimaliai atsilikęs „Nantes“ – 54 taškus.

Nors netapo čempionais, „Nantes“ rankininkams šis sezonas taip pat buvo puikus. Antrąją vietą užėmęs Nanto klubas turėtų gauti Čempionų lygos vardinį kvietimą, be to, jis šiais metais iškovojo Prancūzijos taurę. Prancūzijos taurės finale „Nantes“ sutriuškino PSG komandą 31:23.

Lietuvis

„Aix“ komanda, kurioje žaidžia Gerdas Babarskas, šį sezoną didelio džiaugsmo nepatyrė. Provanso Ekso rankininkai per 30 rungtynių iškovojo 28 taškus ir užėmė aštuntąją vietą. Palyginti su praėjusiu sezonu, „Aix“ pakilo trimis vietomis, bet lūkesčiai buvo kur kas didesni – klubo vadovai tikėjosi kovoti dėl kelialapio į Europos lygą.

Keliose sezono dalyse buvo įsižiebusi viltis, kad šis tikslas pasiekiamas. „Aix“ paskutinį kartą prie lyderių priartėjo gegužės pradžioje, po keturių iš eilės pergalių. Vis dėlto paskutiniuose turuose Provanso Ekso rankininkai patyrė tris iš eilės pralaimėjimus ir nukrito į lentelės vidurį.

„Mums trūko stabilumo. Laimėjome Nante, bet namie pralaimėjome autsaiderėms Šartro ir Dižono komandoms, daug rungtynių su žemesnes vietas užėmusiomis komandomis laimėjome vieno įvarčio skirtumu. Kad užimtumėm trečiąją vietą, mums reikėjo žaisti ne geriau, bet stabiliau“, – kalbėdamas su „Le Quotidien du Sport“ leidiniu, sezoną įvertino vienas iš „Aix“ lyderių Gabrielis Loeschas.

G.Babarskas šį sezoną per 30 rungtynių įmetė 21 įvartį ir 6 kartus buvo pašalintas 2 minutėms. Lietuvis daugiausia žaidžia komandai ginantis.

Nacionalinėje rankinio lygoje (LNH) G.Babarskas žaidžia nuo 2018 metų. Jis keturis sezonus praleido „Chambery-Savoie“ gretose, o užpernai perėjo į „Aix“. Per šešis Prancūzijoje praleistus sezonus G.Babarskas žaidė 157 rungtynes ir įmetė 243 įvarčius.

G.Babarsko sutartis su Provanso Ekso klubu galios ir kitą sezoną. Tačiau po vasaros atostogų Lietuvos rankininkui teks susipažinti su daug naujų komandos draugų ir nauju treneriu.

„Aix“ po šio sezono atsisveikino net su aštuoniais rankininkais. Provanse neliks ir treneris Philippe‘as Gardent‘as, kurį pakeis švedas Magnusas Anderssonas.

PAUC HANDBALL

Parašykite komentarą