Sezono suvestinė-24. Ką nuveikė Lietuvos rankininkai užsienio lygose

Daugumai užsienio klubuose žaidusių Lietuvos rankininkų 2023-2024 metų sezonas buvo labai nesėkmingas: Jonas Truchanovičius ir Deividas Virbauskas patyrė sunkias traumas, Luko Simėno, Viliaus Rašimo ir Vakarės Damulevičiūtės komandos iškrito į žemesnes lygas, kelių kitų lietuvių ekipos taip pat neįvykdė sezono užduočių.

Po paskutiniųjų rungtynių džiaugėsi tik Nyderlandų čempionu tapęs Vaidas Trainavičius, Čekijos čempione tapusi Aušra Arciševskaja ir savo komandai iškovoti kelialapį į Ispanijos pirmąją lygą padėjęs Rolandas Bernatonis.

.

Vokietija

Ne vienerius metus sunkių traumų kamuojamo Jono Truchanovičiaus šį sezoną laukė dar vienas skaudus likimo smūgis. „Stuttgart“ komandoje žaidžiantis J.Truchanovičius dar spalio viduryje patyrė dešinio kelio traumą, dėl kurios sezonas jam baigėsi vos prasidėjęs.

30-metis šiaulietis Vokietijos bundeslygoje spėjo sužaisti 8 rungtynes, per kurias įmetė 14 įvarčių ir 1 kartą buvo pašalintas 2 minutėms.

Štutgarto komanda bundeslygos turnyre nespindėjo. Tapti bent stipriu vidutinioku tikėjęsis „Stuttgart“ kilo apatinėje lentelės pusėje ir netgi negalėjo būti visiškai ramus, kad neiškris į antrąją lygą. Vis dėlto pavasarį Štutgarto rankininkai sukaupė pakankamai taškų ir užėmė 11-ąją vietą (26 tšk. per 34 rungt.) tarp 18 komandų.

Vokietijos čempiono vardą po sezono pertraukos susigrąžino „Magdeburg“ (62 tšk.), finišo tiesiojoje nutolęs nuo Berlyno „Füchse“ komandos (56).

„Magdeburg“ šiais metais taip pat iškovojo Vokietijos taurę, o savaitgalį žais Čempionų lygos finalo ketverte. Į Čempionų lygos finalo ketvertą pateko ir „Kiel“ klubas, kuris pernai tapo Vokietijos čempionu, bet šį sezoną bundeslygoje tenkinosi ketvirtąja vieta.

.

Prancūzija

Nors užėmė aukštesnę vietą negu pernai, Prancūzijos lygoje tikslų nepasiekė „Aix“ komanda, kurioje žaidžia Gerdas Babarskas. „Aix“ tikėjosi kovoti dėl kelialapio į Europos lygą, bet gana žymiai atsiliko nuo stipriausių LNH klubų, per 30 rungtynių iškovojo 28 taškus ir užėmė aštuntąją vietą.

Provanso Ekso rankininkai žaidė labai nestabiliai. Po pergalių virtinių vis įsižiebdavo viltis, kad pavyks pakilti, bet pralaimėjimai aiškiai silpnesniems varžovams vėl nublokšdavo „Aix“ ekipą žemyn.

Daugiausia komandai ginantis žaidžiantis G.Babarskas per 30 rungtynių įmetė 21 įvartį ir 6 kartus buvo pašalintas 2 minutėms.

Jis Prancūzijos lygoje baigė šeštąjį sezoną. Pirmuosius keturis sezonus G.Babarskas atstovavo „Chambery-Savoie“, bet užpernai perėjo į „Aix“, kuriame turėtų likti ir kitą sezoną.

Prancūzijos čempionu vienuoliktąjį kartą, tarp jų – dešimtąjį iš eilės, tapo Paryžiaus PSG (55), vos vienu tašku aplenkęs „Nantes“ ekipą. Nanto rankininkai taip pat neliko tuščiomis. Jie iškovojo Prancūzijos taurę.

.

Lenkija

Vasario pradžioje patirta Achilo sausgyslės trauma nutraukė Pulavų „Azoty“ komandoje žaidusio Deivido Virbausko sezoną. Lietuvis buvo tapęs svarbia komandos dalimi, todėl jo praradimas turėjo įtakos dėl kelialapio į Europos lygą kovojusio „Azoty“ rezultatams.

Lenkijos superlygos reguliariojo sezono pabaigoje „Azoty“ atsiliko nuo lyderių ir užėmė penktąją vietą (44 tšk. per 26 rungt., Lenkijos lygoje už pergalę skiriami 3 taškai), o atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje pralaimėjo Gloguvo „Chrobry“ ekipai. Pulavų rankininkai galutinėje lentelėje liko penkti.

Pirmą sezoną „Azoty“ atstovavęs D.Virbauskas, kurį dar rudenį persekiojo smulkios traumos, žaidė 12 rungtynių, įmetė 38 įvarčius ir 3 kartus buvo pašalintas 2 minutėms.

Lenkijos čempionės vardą šiais metais po ilgos pertraukos susigrąžino Plocko „Wisła“, finalo serijoje 2:0 nugalėjusi „Kielce“ komandą. „Wisła“ praėjusį kartą aukso medalius iškovojo 2011 metais, o paskui dvylika sezonų iš eilės triumfuodavo Kielcų rankininkai.

„Wisła“ šiais metais laimėjo ir Lenkijos taurę, bet šį prizą iškovojo trečią kartą paeiliui.

.

Rumunija

38 metų Aidenas Malašinskas spindėjo Rumunijos lygoje. Tačiau naudingas patyrusio uteniškio žaidimas neužtikrino tiek pergalių, kiek tikėjosi pernai jį pakvietusio „Buzău“ klubo vadovai.

„Buzău“ tikslas buvo kelialapis į Europos turnyrą, bet nestabiliai žaidusi komanda užėmė tik aštuntąją vietą (35 tšk. per 26 rungt., už pergalę skiriami 3 taškai). A.Malašinskas per 26 rungtynes įmetė 124 įvarčius ir atliko 77 rezultatyvius perdavimus. Jis lygoje užėmė pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus ir tryliktąją vietą pagal įmestus įvarčius.

Buzeu komandoje sezono pradžioje taip pat žaidė Lukas Juškėnas, bet jis dar rudenį grįžo į Klaipėdos „Dragūną“.

Kitas lietuvis Gabrielius Virbauskas rungtyniavo „Bacău“ komandoje. Nors „Bacău“ didžiąją sezono dalį atsiliko nuo „Buzău“ ekipos, pirmenybių pabaigoje žaidė geriau ir pakilo į šeštąją vietą (39 tšk.). G.Virbauskas sezono pradžioje sunkiai apsiprato šioje komandoje, bet pavasarį tapo vienu iš jos lyderių. Jis žaidė 23 rungtynes ir pelnė 72 įvarčius.

Rumunijos čempionu aštuntą kartą iš eilės tapo Bukarešto „Dinamo“. Šis klubas per visą sezoną nepatyrė nė vieno pralaimėjimo ir tik pirmenybių pabaigoje, užsitikrinęs čempiono vardą, dvejas rungtynes baigė lygiosiomis.

.

Austrija

Prie paskutinės kliūties Austrijos lygoje suklupo Hardo „Alpla“ komanda, kurioje žaidžia Karolis Antanavičius. „Alpla“ tapo reguliariojo sezono nugalėtoja (34 tšk. per 22 rungt.), laimėjo pirmąsias finalo serijos rungtynes, bet, atsidūrusi prie pat tikslo, dukart paeiliui pralaimėjo „Linz“ ekipai, kuri reguliariajame sezone buvo tik aštunta.

Hardo komandoje K.Antanavičius žaidė trečiąjį sezoną, bet visi trys bandymai tapti Austrijos čempionu buvo nesėkmingi. „Alpla“ pastarąjį kartą aukso medalius iškovojo 2021 metais, prieš pat atvykstant K.Antanavičiui.

„Alpla“ šį sezoną nesėkmingai žaidė ir Austrijos taurės turnyre, iš kurio iškrito pusfinalyje. Pernai „Alpla“ buvo Austrijos taurės laimėtoja.

K.Antanavičius šį sezoną žaidė 30 rungtynių, įmetė 123 įvarčius, 35 kartus buvo pašalintas 2 minutėms ir gavo 4 raudonas korteles.

„Vöslau“ ekipoje rungtyniavo Austrijos pilietybę gavęs Romas Kirveliavičius. „Vöslau“ reguliariajame sezone užėmė devintąją vietą ir turėjo žaisti išlikimo grupėje. Joje Fioslau rankininkai aplenkė visus varžovus ir nesunkiai apgynė devintąją vietą.

R.Kirveliavičius per sezoną žaidė 26 rungtynes, įmetė 51 įvartį, 28 kartus buvo pašalintas 2 minutėms ir gavo 5 raudonas korteles.

.

Šveicarija

Labai retai pergalėmis džiaugdavosi Ženevos „Chênois“ aprangą vilkėjęs Lukas Simėnas. „Chênois“ labai anksti atsiliko nuo visų varžovų, Šveicarijos lygos reguliariajame sezone per 27 rungtynes surinko vos 7 taškus ir užėmė paskutinę dešimtąją vietą.

Ženevos komanda gavo dar vieną šansą, bet išlikimo mače pralaimėjo „Kreuzlingen“ ekipai 1:3 ir iškrito į antrąją lygą.

L.Simėnas žaidė 27 rungtynes, įmetė 74 įvarčius, 21 kartą buvo pašalintas 2 minutėms ir gavo 1 raudoną kortelę.

Šveicarijos čempionu trečius metus iš eilės tapo Šafhauzeno „Kadetten“ klubas, finalo serijoje nugalėjęs „Kriens“ komandą 3:2.

.

Islandija

Labai dažnai traukti kamuolį iš vartų tinklo tekdavo „Selfoss“ vartininkui Viliui Rašimui. Selfoso komanda Islandijos lygos reguliariajame sezone surinko mažiausiai taškų (8 tšk. per 22 rungt.), užėmė paskutinę dvyliktąją vietą ir iškrito į antrąją lygą.

Geriau žaidė Gardabairo „Stjarnan“, kuriai atstovavo Rytis Kazakevičius. „Stjarnan“ reguliariajame sezone užėmė septintąją vietą (19 tšk.), bet ketvirtfinalyje nusileido „Afturelding“ klubui. R.Kazakevičius žaidė 16 rungtynių ir pelnė 8 įvarčius.

Islandijos čempiono vardą po ilgos pertraukos susigrąžino Hafnarfjorduro FH, finalo serijoje nugalėjęs „Afturelding“ klubą 3:1. Tuo tarpu šiais metais Europos taurę iškovojęs Reikjaviko „Valur“ net nepateko į Islandijos lygos finalą. „Valur“ rankininkai pusfinalyje pralaimėjo „Afturelding“ komandai.

.

Nyderlandai

Abu Nyderlandų rankinio prizus šiais metais iškovojo „Aalsmeer“ klubas, kuriame jau šeštąjį sezoną žaidė Vaidas Trainavičius.

„Aalsmeer“ iš pradžių laimėjo Nyderlandų taurę, o paskui šalies pirmenybių finalo serijoje 2:0 nugalėjo Sitardo-Gelėno „Limburg Lions“ komandą ir po sezono pertraukos susigrąžino Nyderlandų čempiono vardą.

Nyderlandų čempionu V.Trainavičius tapo jau ketvirtąjį kartą. Įdomu, kad šalies taurės turnyre „Aalsmeer“ iki šio sezono žaisdavo daug prasčiau ir šį prizą susigrąžino po 16 metų pertraukos.

„Aalsmeer“ taip pat dalyvavo bendros Belgijos ir Nyderlandų lygos varžybose. BeNe lygoje Alsmėrio rankininkai pasiekė pusfinalį, kuriame pripažino Bocholto „Achilles“ pranašumą. Finale dviejų Belgijos komandų dvikovoje „Achilles“ nusileido pirmą kartą čempionais tapusiems „Vise“ rankininkams.

.

Vokietija-2

Vokietijos antrosios bundeslygos komandose žaidė du Lietuvos rankininkai: Mindaugas Dumčius – Drezdeno „Elbflorenz“, Benas Petreikis – Liubekės „N-Lübbecke“.

Lietuvių komandos beveik visą sezoną žygiavo vos ne koja kojon ir lentelėje kelis kartus aplenkė viena kitą. Galiausiai šios dvi komandos surinko vienodai taškų (po 42 tšk. per 34 rungt.) ir vietas pasiskirstė pagal tarpusavio rungtynių rezultatus. Tarpusavio rungtynėse geriau žaidė „Elbflorenz“, kuri galutinėje lentelėje užėmė ketvirtąją vietą. „N-Lübbecke“ liko penkta.

Šį sezoną komandoje svarbesnį vaidmenį atliko M.Dumčius. Jis per 29 rungtynes įmetė 85 įvarčius. B.Petreikis per 33 rungtynes pelnė 38 įvarčius.

Beje, šiedu rankininkai į Vokietiją prieš septynerius metus išvyko kartu ir iš pradžių žaidė „Aue“ komandoje. Dabartinėje komandoje M.Dumčius rungtyniauja nuo 2019 metų, B.Petreikis – nuo 2020 metų. Jų sutartys galios ir kitą sezoną.

Kitą sezoną antrojoje bundeslygoje rungtyniaus dar vienas lietuvis. Romas Aukštikalnis sudarė sutartį su 14-ąją vietą užėmusiu „Grosswallstadt“ klubu.

R.Aukštikalnis šį sezoną žaidė Rostoko „Empor“ komandoje Vokietijos trečiojoje lygoje. „Empor“ užėmė antrąją vietą Šiaurės-Rytų grupėje, bet pralaimėjo ketvirtfinalio mačą ir nesugebėjo iškovoti kelialapio į antrąją bundeslygą. R.Aukštikalnis per 30 rungtynių įmetė 58 įvarčius.

.

Ispanija-2

Ne tuščiai stengėsi 37 metų Rolandas Bernatonis, prisidėjęs prie „Guadalajara“ pergalių.

Gvadalacharos klubo tikslas buvo iškovoti kelialapį į Ispanijos rankinio pirmąją pakopą. Antrojoje lygoje šio tikslo siekė bent penkios beveik lygiavertės komandos, bet svarbiausiu metu geriausiai žaidė „Guadalajara“. Ji per 30 rungtynių iškovojo 43 taškus, reguliariajame sezone užėmė pirmąją vietą ir gavo teisę žengti aukštyn (dėl kito kelialapio žemesnes vietas užėmusios komandos kovojo atkrintamosiose varžybose).

R.Bernatonis per 28 rungtynes įmetė 67 įvarčius. Nors, pasak „Guadalajara“ vadovų, „R.Bernatonis daugiau nei sėkmingai atliko savo misiją“, jis kitą sezoną šiame klube nebežais.

.

Čekija

Antrą sezoną Mosto „Banik“ aprangą vilkėjusi Aušra Arciševskaja padėjo šiai komandai po metų pertraukos susigrąžinti Čekijos čempionės vardą.

„Banik“ finalo mače gana užtikrintai nugalėjo „Kynžvart“ komandą 25:20 ir 26:27 (skaičiuojami abejų rungtynių įvarčiai). Čekijos pirmenybių atkrintamosiose varžybose A.Arciševskaja per 4 rungtynes įmetė 10 įvarčių.

Tos pačios komandos žaidė Čekijos taurės finale. Šiame turnyre pergalę taip pat šventė Mosto rankininkės.

Vis dėlto stipriausioms Čekijos komandoms svarbiausios varžybos yra bendra Čekijos ir Slovakijos lyga. Šiame turnyre „Banik“ nesugebėjo būti lygiavertė varžovė Slovakijos rankinio lyderėms ir tenkinosi trečiąja vieta (32 tšk. per 22 rungt.). Čempione tapo Michalovcų „Iuventa“ (41 tšk.), sidabro medalius laimėjo čempionės vardą praradusi „Dunajska Streda“ (37).

Čekijos-Slovakijos lygoje A.Arciševskaja per 22 rungtynes įmetė 35 įvarčius.

Kitą sezoną A.Arciševskaja kelsis į Lenkijos lygą. Ji sudarė sutartį su Piotrkuvo „Piotrcovia“ klubu, kuris šiais metais šalies pirmenybėse užėmė penktąją vietą.

.

Vokietija

Vokietijos pirmojoje bundeslygoje sezono viduryje debiutavo Vakarė Damulevičiūtė, kurią pakvietė Bad Vildungeno „Vipers“. Ši komanda buvo aiški turnyro autsaiderė – per 26 rungtynes surinko vos 7 taškus, užėmė paskutinę 14-ąją vietą ir iškrito į antrąją lygą.

19-metė V.Damulevičiūtė žaidė 14 rungtynių ir įmetė 17 įvarčių.

Vokietijos čempione trečią sezoną iš eilės tapo „Bietigheim“ ekipa, kuri šiais metais pirmą kartą pateko į Čempionių lygos finalo ketvertą.

.

.

.

.

Parašykite komentarą