„Barcelona“ rankininkų pergalė – paguoda po futbolo ir krepšinio nesėkmių

„Barcelona“ klubo vyrų futbolo, vyrų krepšinio ir net salės futbolo komandos šiais metais patyrė fiasko. Nė viena iš jų nepagynė Ispanijos čempionės vardo, nė viena iš jų nenudžiugino sirgalių Europos turnyruose.

Tačiau „mėlynas-granatinis“ voratinklis yra apraizgęs daug sporto šakų, todėl garsiausias Katalonijos klubas be titulų nelieka. Gegužės pabaigoje Čempionių lygos nugalėtojos vardą apgynė „Barcelona“ moterų futbolo komanda, o praėjusį savaitgalį Čempionų lygos varžybas pergalingai baigė „Barcelona“ rankininkai.

Sekmadienį Kelno arenoje svarbiausiose rankinio sezono rungtynėse „Barcelona“ palaužė Danijos čempioną „Aalborg“ klubą 31:30 ir po sezono pertraukos susigrąžino stipriausios Europos komandos vardą.

Jaučia nuolatinį spaudimą

„Šis Čempionų lygos nugalėtojų vardas labai svarbus ne vien rankinio padaliniui, bet ir visam klubui. Centrinė vadovybė šiuo metu išgyvena sudėtingą laikotarpį. Nepaisant to, rankinio komanda nuolat jaučia klubo vadovų palaikymą ir pasitikėjimą“, – pabaigęs svarbų darbą, sekmadienį lengviau atsiduso „Barcelona“ rankinio komandos treneris Carlosas Ortega.

„Barcelona“ klubui išgyvenant sunkmetį, centrinė vadovybė pernai sumažino visų padalinių biudžetą. Rankiniui skirtos lėšos taip pat buvo nurėžtos – nuo 9 mln. eurų praėjusį sezoną iki 8 mln. eurų šį sezoną.

Ispanijos lygoje „Barcelona“ pagal finansines galimybes vis tiek žymiai lenkia visus varžovus ir be vargo keturioliktąjį kartą iš eilės tapo čempione.

Nors Europoje spaudimas nepalyginamai didesnis, „Barça“ kovodama su panašų biudžetą turinčiai klubais sugebėjo įrodyti pranašumą ir dvyliktąjį kartą tapo Čempionų lygos nugalėtoja.

„Vienuolika sezonų pats žaidžiau Barselonos komandoje ir visada jaučiau spaudimą laimėti. Tokį spaudimą atlaiko ne visi, daugeliui žaidėjų teko išeiti, nes įtampa buvo per didelė“, – pripažino treneris C.Ortega.

Regis, C.Ortega yra vienas iš tų, kuriems spaudimas tik padeda. Sekmadienį jis tapo pirmuoju aštuoniskart Čempionų lygos nugalėtoju. Kadaise iš Malagos į Katalonijos sostinę atvykęs vyras šešis titulus iškovojo per žaidėjo karjerą ir šiais metais antrą kartą tapo čempionu kaip treneris.

„Neįmanoma lyginti. Trenerio atsakomybė yra nepalyginamai didesnė. Žaidėjas jaudinasi dėl savęs ir dviejų ar trijų artimiausių draugų. Treneris turi galvoti apie visus. Kita vertus, kai viskas klostosi gerai, trenerio džiaugsmas yra didesnis negu žaidėjo“, – skirtinguose vaidmenyse iškovotas pergales lygino nuo 2021 metų Barselonos komandą treniruojantis C.Ortega.

Susitelkė svarbiausiu metu

Kelias eilinio titulo link nebuvo lengvas. Jei praėjusiais metais Barselonos rankininkai Čempionų lygos grupės varžybas ne kartą yra baigę be pralaimėjimų, tai šį sezoną „Barça“ net nepavyko tapti grupės nugalėtoja.

Vis dėlto išmušus svarbiausių kovų valandai, Katalonijos komanda buvo beveik nepažeidžiama. Net „mėlynų-granatinių“ aistruoliai sunkiai patikėjo, kai pirmosiose ketvirtfinalio rungtynėse „Barcelona“ sutriuškino turtingiausią pasaulio klubą Paryžiaus PSG. Pusfinalio rungtynėse Barselonos rankininkai pasiekė dar vieną triuškinamą pergalę – „Kiel“ ekipą nugalėjo net 12 įvarčių skirtumu 30:18.

Ko gero, būtent šeštadienį pusfinalyje įtikinamai pasiekta pergalė tapo sekmadienio pergalės pamatu, nes „Aalborg“ išvakarėse turėjo išlieti kur kas daugiau prakaito.

„Finale mes beveik visą laiką pirmavome, paskutinėmis minutėmis pirmavome trimis įvarčiais, bet mums niekaip nepavykdavo į karstą įkalti paskutinės vinies. Manau, kad buvome verti tapti čempionais, bet nesiimčiau pasakyti kuo mes buvome stipresni už varžovus. Galbūt pabaigoje viską lėmė tai, kad pusfinalio rungtynes laimėjome daug lengviau negu „Aalborg“, – po svarbiausios sezono pergalės svarstė vienas iš finalo didvyrių Timothey N‘Guessanas.

„Visi atidavė dalelę širdies. Tai – visos komandos pergalė. Visi sunkiai dirbo ir pasitikėjo vienas kitu. Šį vakarą daugiausia lėmė vartininkai, Dika Memas, Luisas Frade, purviną darbą atlikęs Thiagusas Petrusas, gyvybiškai svarbus buvo trumpam į aikštę įėjusio Petaro Cikušos vaidmuo“, – pergalės kalvius vardino treneris C.Ortega.

Finale, kaip ir visą sezoną, varžovų gynybai didžiausiu galvos skausmu tapo prancūzai Dika Memas, Melvynas Richardsonas ir Timothey N‘Guessanas. Trys šių metų Europos čempionai per rungtynes su Olborgo klubu įmetė du trečdalius „Barcelona“ įvarčių: M.Richardsonas – 8, D.Memas – 7, T.N‘Guessanas – 6.

M.Richardsonas buvo apdovanotas naudingiausio finalo ketverto rankininko prizu. „Naudingiausio žaidėjo prizas – papildomas prizas. Čempionų lygos taurė yra svarbiausia ir man, ir visai komandai. Bet kuris iš mūsų galėjo gauti naudingiausio žaidėjo prizą, – kuklinosi galingais tolimais metimais varžovų vartininkus gniuždęs M.Richardsonas, legendinio Prancūzijos rankininko Jacksono Richardsono sūnus.

Kyla nauja žvaigždė

„Barcelona“ komandoje knibžda užsienio žvaigždžių. „Mėlynų-granatinių“ garbę gina ne vien Prancūzijos rinktinės supertrijulė, bet ir kelių kitų šalių rinktinių lyderiai: finale prieš tautiečius žaidęs danas vartininkas Emilis Nielsenas, švedai Hampusas Wanne ir Jonathanas Carlsbogardas, slovėnai Blažas Jancas ir Domenas Makucas, portugalas Luisas Frade, brazilai Thiagusas Petrusas ir Hanielis Langaro.

Barselonos klubo rankinio mokykla taip pat nesnaudžia. „Barcelona“ dublerių ekipa nuolat kovoja dėl aukščiausių vietų Ispanijos antrojoje lygoje ir periodiškai paruošia rankininkų, kurie įsitvirtina pagrindinėje komandoje. Katalonai 27-erių Aleixas Gomesas ir 32-ejų Aitoras Arino per netrumpą karjerą nėra atstovavę jokiam kitam klubui – tik „Barcelona“.

O šio sezono atradimu tapo „Barcelona“ klube išugdytas kroatų ir serbų kilmės Petaras Cikuša. Šio 18-mečio tėvas Zoranas irgi buvo rankininkas, ilgai žaidė Pirėnų pusiasalio klubuose, o baigęs karjerą apsigyveno Katalonijoje.

P.Cikušai anksti išaugus dublerių komandos marškinėlius, treneris C.Ortega pakvietė jį į pirmąją komandą. Jaunuolis joje nepasimetė ir net per finalo rungtynes aikštėje elgėsi kaip senbuvis. Nors sekmadienį P.Cikuša neišvengė klaidų, bet finale klydo ir labiau patyrę jo komandos draugai.

Likus žaisti apie 8 minutes, jauniausias „Barcelona“ rankininkas įmetė įvartį, po kurio rezultatas tapo 27:26. Šis įvartis buvo lyg ir eilinis, bet tapo neeiliniu dėl to, kad varžovai po to rezultato nebeišlygino.

„Petaras šį sezoną žaidė neįtikėtinai ir labai mums padėjo, – po finalo kylančią žvaigždę įvertino „mėlynų-granatinių“ kapitonas D.Memas. – Jis turi visus duomenis, kad pasiektų labai daug. Tikiuosi, kad kartu žaisdami „Barçoje“ iškovosime dar daug pergalių.“

Pagyrimų kylančiai žvaigždei negailėjo ir treneris C.Ortega: „Petaras? Ko daugiau mes galėtume reikalauti iš 18-mečio vaikino, kuris vos prieš metus žaidė jaunimo komandoje? Patekti į „Barçą“ būnant 18 metų nėra paprasta. Jis ir Džordže – komandos ateitis.“

Džordže – P.Cikušos brolis dvynys. Dž.Cikuša taip pat jau žaidžia „Barcelona“ pirmojoje komandoje, bet jo vaidmuo kur kas mažesnis. Kitą sezoną Barselonos klubas šį rankininką skolins „Montpellier“ komandai, kurioje Dž.Cikušai turėtų būti paprasčiau įrodyti savo vertę.

48 titulai

Katalonijos žiniasklaida suskaičiavo, kad, sudėjus visus komandinius žaidimus, „Barcelona“ stipriausia žemyno komanda tapo 48 kartus.

Tiesa, daugiausia titulų „mėlyni-granatiniai“ iškovojo Europoje mažai paplitusios sporto šakos – riedučių riedulio – arenose. „Barcelona“ vyrų riedučių riedulio komanda pirmojo lygio Europos klubų turnyrą laimėjo 22 kartus.

Vyrų rankinio komandos indėlis – antras pagal dydį. Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) pagrindinį prizą „Barcelona“ laimėjo 12 kartų.

„Barcelona“ vyrų futbolo vienuolikė stipriausios Europos futbolo komandos vardą iškovojo penkis kartus, keturis kartus į žemyno viršūnę kopė salės futbolo komanda, tris – moterų futbolo komanda, du – vyrų krepšinio komanda.

El Mundo Deportivo lentelė

.

Pirmadienio viršeliai

Parašykite komentarą